Selvspillende piano

Opplev selvspillende piano på Nordmarkas tak! Konserten spilles ved solnedgang på Bislingen og det går både bilvei og skiløyper (enn så lenge!) helt frem.

Pianoet er plassert på Bislingflaka – Lunner kommunes høyeste punkt (700 meter over havet) - ved nedlagte Bislingen fjellstue. Adressen er Bislingvegen 245.

Pianoet spiller daglige konserter kl. 20.00 på hverdager, og 14.00 og 20.00 i helgene. Det er også åpent for å bestille eget tidspunkt for grupper.

- Dette er alle første gang pianoet settes opp ute i naturen, og Bislingen er et fantastisk sted, sier kunstner og musiker Benjamin Mørk som står bak musikken og installasjonen.

Prosjektet er opprinnelig et bestillingsverk fra Bodø2024, Bodø Europeisk Kulturhovedstad.

 

Installasjon og musikk: (c) Benjamin Mørk
Presentert av Paal Mangerud
Video: Mikkel Amundsen/Pål Koxvig (c) Enjoy Media

 

En helt spesiell musikkopplevelse

Installasjonen "Music on Display" består av et selvspillende piano som er montert i en arkitektonisk container. Ved hjelp av 88 små motorer løftes tangentene på pianoet slik at det blir musikk. Intensjonen med Music on Display er å skape en helt ny musikkopplevelse i det offentlige rom

- Music on Display var ferdig rett før jul i fjor, og siden har den vært i Tromsø, Geiranger og Narvik. På Bislingen settes det for første gang ut i naturen. Vi testet det i går ettermiddag, og det var en helt magisk stemning, sier Mørk.

I dag har han jobbet med den siste tekniske finpussen før pianoet stemmes og er klart til konsertene i morgen.

Musikk komponert for Nordmarka

Til konsertene i Nordmarka har Mørk komponsert et helt nytt verk som han har kalt "Gryning Nordmarka – konsert for selvspillende piano og elektronikk i 7 passasjer". Verket varer i omtrent 30 minutter, og komponistene kan fjernstyre konsertene gjennom mobilen.

I musikken bruker komponisten metoden "mekanisk piano". Dette er en metode Mørk selv har utviklet, og det handler om å gjøre de normalt uønskede mekaniske lydene fra instrumentet til den sentrale rytmiske delen av pianospillet. 

Music on Display i Nordmarka er et samarbeid mellom Benjamin Mørk og blant andre Paal Mangerud. Mangerud kommer opprinnelig fra Brandbu og er en av eierne i selskapet JRM utvikling som har kjøpt Bislingen fjellstue og planlegger utviklingsprosjekter i området.

- Paal har vært en viktig støttespiller helt siden jeg begynte å planlegge prosjektet Music on Display. Da prosjektet var en realitet, tok jeg kontakt med ham igjen, og vi ble enige om å bruke Bislingen. Stedet har kombinasjonen vegtilgang, som er vi er avhengig for å kunne frakte installasjonen, og uberørt, vakker natur. Jeg var der for første gang onsdag, og synes stedet er helt perfekt for Music on Display, forteller Mørk.

Daglige konserter

- Utover sommeren vil vi ha den daglig konserten på andre tidspunkt, uten at dette er helt bestemt ennå. Det er en del hensyn som må tas når pianoet står midt i naturen. Selv om det er planlagt konserter til faste tidspunkt, er det også mulig å bestille konserter til andre tidspunkt, for eksempel for skoleklasser eller andre grupper, sier Paal Mangerud.

For mer informasjon, ta kontakt med Mangerud på tlf. 402 39 243

Publisert
12. mai 2023
Skrevet av
Torstein Nybø & Marit Kleppe Egge